'Prins Bernhard raadpleegde helderziende'

bennootje
Prins Bernhard heeft al in 1937, nog ver voordat de alternatieve genezeres Greet Hofmans op Paleis Soestdijk verscheen, een helderziende geraadpleegd. Dat blijkt uit verklaringen die getuigen in 1946 hebben afgelegd tegenover Bureau Nationale Veiligheid (BNV), een voorloper van de inlichtingendienst AIVD. Het tv-programma Netwerk heeft de documenten in handen gekregen en brengt vanavond een reportage hierover.

Historicus Gerard Aalders van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft de stukken die Netwerk vond in het Nationaal Archief gezien. Volgens hem zijn ze geloofwaardig.

Volgens de getuigen ontbood prins Bernhard de Indiase gebedsgenezer Pranananda naar het hof, nadat hij gewond was geraakt door een auto-ongeluk. De gebedsgenezer woonde destijds in Bussum met zijn partner Marie Auersperg.

De veiligheidsdienst deed onderzoek naar het verleden van Pranananda, die in 1908 in Calcutta als Hiranmaya Ghosh was geboren. Hij zou toegang hebben gehad tot de hoogste kringen van de nazi's.

Volgens Aalders laten de documenten zien dat Bernhard zich in de jaren dertig inliet met 'zweverige types'. Voor Aalders komt dit niet als een verrassing. Hij wist al dat de prins niet zo'n nuchter persoon was als Bernhard graag wilde doen voorkomen. Volgens hem was het prins Bernhard die Greet Hofmans in de jaren vijftig naar het paleis heeft gehaald.