Onderzoek intimidatie verhoor lekzaak

bennootje
Er is een onderzoek ingesteld naar de mogelijk onrechtmatige, intimiderende manier van verhoren van één van de verdachten in de zogenoemde AIVD-lekzaak. Dat bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vandaag.

Justitie verdenkt een medewerkster van de inlichtingendienst AIVD en haar partner van het lekken van staatsgeheime informatie aan dagblad De Telegraaf. Volgens de advocaat van de partner, Derk van den Elzen, hebben de betrokken rijksrechercheurs zijn cliënt onderworpen aan ontoelaatbare, intimiderende ondervragingen. De verhoorders hebben onder meer pistoolbewegingen met hun hand gemaakt, zonder aanleiding over martelmethoden gesproken waaronder het zogenoemde waterboarding. Waterboarding is een techniek waarbij iemand het gevoel krijgt te verdrinken.

Die gewraakte intimidaties hebben de rechercheurs uit de verslagen van de verhoren gehouden, aldus Van den Elzen. De raadsman heeft inmiddels een geluidsopname vanéén van de verhoren gehoord, waarin de intimidaties wel naar voren kwamen

.