ACTA wil providers als auteursrechtwaakhond

Danny

Als het aan de Verenigde Staten en Europese Unie ligt zullen internetproviders in de nabije toekomst verantwoordelijk worden gehouden voor online auteursrechtenschending.  Dit blijkt uit een geheime memo die naar de IDG nieuwsdienst is gelekt.

Deze week vindt in Seoul besloten overleg plaats over het omstreden ACTA-plan.  In dit plan worden internet service providers betrokken bij preventie en handhaving van auteursrechtenschending.  Providers worden mede-aansprakelijk voor internetpiraterij en kunnen zo worden gedwongen mee te werken aan copyrightfilters en het afsluiten van mensen die herhaaldelijk inbreuk plegen op auteursrecht.

Het betreft een voorstel van de Verenigde Staten, maar de ACTA bestaat inmiddels naast de VS uit de Europese Unie, Japan, Canada en Zuid-Korea, en staat verder compleet buiten bestaande instituten als de G8, WTO en de intellectuele eigendomsorganisatie van de VN, de WIPO.  De voorstellen en het overleg vinden dan ook in het geheim plaats.

Alhoewel de EU 'uiteraard' deze organisaties volledig steunt, 'zijn deze niet het meest geschikt en bevorderlijk voor dit ingrijpende project', zo meldde Brussel eerder.  

Vorig jaar lekte ook al een geheim ACTA rapport uit  waaruit blijkt dat het plan is ISP's te dwingen mee te werken aan opsporing en handhaving.  Vanuit burgerrechtenorganisaties is verontwaardigd en woest gereageerd op de plannen.  Zij vrezen dat ACTA een eigengereide kopgroep van auteursrechtaasgieren wordt met zwaardere handhaving en strengere straffen die andere landen de les gaat lezen, burgerrechtenbewegingen negeert en bewust consensusvorming via de VN (in dit geval de WIPO) uit de weg gaat.

links:
http://www.wikileaks.org/wiki/Proposed_US_ACTA_multi-lateral_intellectual_property_trade_agreement_(2007)

http://www.eff.org/deeplinks/2009/11/leaked-acta-internet-provisions-three-strikes-and- 

http://www.michaelgeist.ca/content/view/4510/125/ 

http://tweakers.net/nieuws/63542/copyrightverdrag-gaat-afsluiting-van-filesharers-verplicht-stellen.html  

http://www.wikileaks.org/wiki/Special:Search?search=acta&go=Go 

 

UPDATE:
Linkjes toegevoegd