Jaarlijks meer dan 15.000 prikongelukken

Redactie
In Nederland komen per jaar minstens 15.000 prikongelukken voor. De meeste van deze zogenoemde accidenten hebben plaats in de gezondheidszorg. Er moet landelijk meer aandacht komen voor deze ongelukken, die voor overdracht van ernstige infectieziekten als hepatitis B en C en hiv kunnen zorgen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat epidemioloog Paul van Wijk heeft gedaan. Van Wijk was tot april van dit jaar projectleider van het Nationaal Hepatitis Centrum in Amersfoort. Deze maand promoveert hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op zijn onderzoek naar het voorkomen van prikaccidenten, de verzamelnaam voor prik-, snij-, bijt- en spatongelukken.

Van Wijk vindt het belangrijk dat alle prikaccidenten worden gemeld bij een speciaal meldpunt. Er zijn al regionale meldpunten en die blijken in de praktijk goed te voldoen. Als de cijfers ook landelijk worden geregistreerd, kunnen er betere preventiemaatregelen worden genomen. Zo moeten werkgevers meer aangespoord worden om in hun instelling te zorgen voor een goede afhandeling van prikongelukken. Ze moeten ook zorgen voor hepatitis B-vaccinaties op de werkplek en voor veilige materialen om mee te werken.