Drie keer meer Torrentsites wegens problemen Pirate Bay

Danny

De recente problemen rondom torrentsite The Pirate Bay hebben tot gevolg dat in het derde kwartaal van dit jaar het aantal torrentsites met 300% is toegenomen.  De op zich niet verrassende stijging is gemeten door securityleverancier McAfee, die ook een toename aan malware heeft geconstateerd.

Cybercriminelen vermommen hun malware graag als film of muziekbestanden en openen nu zelfs hun eigen torrent-trackers, waar hun eigen trojans worden aangeboden.  Lang niet alle torrentsites zijn dus betrouwbaar.  Desondanks wint het downloaden via peer2peer of usenet nog steeds flink aan populariteit.

In haar nieuwe kwartaalrapport stelt McAfee dat het aantal p2p-sites alleen nog maar zal toenemen.  Vooral in het huidige kwartaal zal die groei explosief zijn, omdat deze gevoed wordt door de economische crisis, de kerstperiode en de release van enkele grote Hollywoodfilms.  Ook in de zomerperiode stijgt het aantal p2p-sites steevast.

De aanpak van RIAA, MPAA en in Nederland onder meer stichting Brein lijkt vooral een stuwende factor te zijn en juist te zorgen voor meer aanbod en keuze voor de consument.  Ook sites als sumotorrenttorrentreactor en andere grote torrentsites profiteren van de problemen rondom the Pirate Bay.

Onlangs oordeelde een Nederlandse rechter nog dat The Pirate Bay alle illegale torrents diende te verwijderen en de site onbereikbaar diende te maken voor Nederlanders.  De populaire torrentsite is echter nog steeds bereikbaar.

Stem ook op onze poll