Nederlandse tanker beschoten door piraten

static
Piraten hebben in de Indische Oceaan een Nederlandse tanker aangevallen. De Jo Cedar, een boot van de Nederlandse tak van de internationale rederij Jo Tankers, werd zo'n duizend kilometer buiten de kust van Tanzania beschoten met mitrailleurs. Hierbij raakte geen van de 31 bemanningsleden gewond.

Dat heeft directeur Arjan Kreuze van de Nederlandse vestiging van Jo Tankers gisteren gemeld. De Jo Cedar wist aan de twee boten van de piraten te ontkomen door harder te gaan varen en ontwijkende manoeuvres uit te voeren. Het schip is door de aanval licht beschadigd, maar kan doorvaren naar de haven van de Keniaanse stad Mombassa.

De bemanning bestaat uit acht Nederlanders, twintig Filippijnen en drie Britten. De tanker vervoert olie en chemicaliën.

In 2009 is het aantal aanvallen van piraten op de wereldzeeën verdubbeld. Vooral de wateren rond Somalië zijn berucht. Het afgelopen jaar waren meerdere Nederlandse schepen het slachtoffer van aanvallen van piraten. In de Golf van Aden, een deel van de verbinding tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan, werden twee Nederlandse vaartuigen gekaapt.

Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer stelde half oktober voorstander te zijn van militaire teams aan boord van schepen die gevaarlijke wateren betreden. Maar volgens minister Eimert van Middelkoop (Defensie) loopt de EU onder meer tegen juridische en logistieke obstakels aan om deze wens te verwezenlijken.