Rechtszaak vangt aan zonder Karadzic

Redactie
De rechtszaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is vandaag begonnen zonder dat de verdachte aanwezig is. De 64-jarige oud-president had eerder in een brief al aangekondigd niet aanwezig te zullen zijn bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

De Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon stelde aan het begin van de zitting dat Karadzic de mogelijkheid krijgt om later voor het eerst te spreken, nadat de verdediging de zaak tegen hem heeft gepresenteerd. Het VN-hof hoopt Karadzic daarmee te dwingen alsnog naar de rechtszaal te komen.

Als Karadzic niet aanschuift in de rechtszaal kan hij onder meer geen gebruik maken van zijn recht om getuigen te horen. Wel krijgt hij de transcriptie van de zaak toegestuurd, zodat hij weet wat er besproken is.

Aanklager Hildegard Uertz-Retzlaff stelde dat Karadzic een waarschuwing moet krijgen, omdat hij de voortgang van het proces blokkeert. Als hij daar niet op reageert, dan moet Karadzic een advocaat toegewezen worden.

Karadzic wil dat zijn zaak pas over tien maanden behandeld wordt. Hij zegt onvoldoende tijd gehad te hebben om zijn zaak voor te bereiden. Alle juridische mogelijkheden om uitstel te krijgen, heeft hij al gebruikt. Daarom besloot hij niet naar de zaal te komen.

Bij het Tribunaal hebben zich vandaag ruim honderd demonstranten verzameld. Onder de demonstranten zijn veel vrouwen uit Bosnië. Zij hebben een lang spandoek uitgerold met daarop de tekst Europa Schande en Volkerenmoord.