Left 4 Dead 2 moet aangepast worden voor Australië

Morthill
Het is een eeuwige strijd voor de uitgevers van gewelddadige videogames in Australië, die tegen het nationale entertainment klassificatiebureau. Het land kent namelijk als maximale leeftijdsklassificatie 15+ en de organisatie kent die alleen toe als games ook inderdaad geschikt zijn voor kinderen van vijftien. Helaas geldt dat niet voor een hoop gewelddadige games, waardoor deze of niet op de markt verschijnen of in aangepaste vorm.

Eind dit jaar wil EA Down Under natuurlijk ook Left 4 Dead 2 op de markt brengen, maar dat werd tegengehouden toen de game geen leeftijdsklassificatie kreeg. Hij was te gewelddadig en dus ongeschikt voor de nog puberende bevolkingsgroep. Het advies was dat de game alleen geschikt was voor mensen van achttien jaar en ouder, maar daar wordt niet in voorzien. EA was boos en spande een rechtszaak aan. Helaas voor de gamegigant is het beroep afgewezen, Left 4 Dead 2 zal dus niet in zijn huidige vorm op de markt mogen verschijnen.

De voornaamste reden voor het verbieden van de game is dat de zombies te veel op mensen lijken. Niet heel verrassend, ondoden zijn niets meer dan een beetje ongezonde mensen, maar dat verandert er niets aan dat de game te veel uitstraalt dat je op mensen aan het schieten bent. Als ze meer zouden lijken op de fictionele "infected" dan had de beroepscommissie de klacht van EA nog willen overwegen.

Wat is het gevolg van deze beslissing. Zoals gezegd vrij simpel, er zal een aangepaste versie van de game op de Australische markt verschijnen. Gelukkig voor de Australische gamers had Valve al rekening gehouden met deze uitspraak en ligt er een aangepast en goedgekeurde versie van de game klaar. Hierin ontbreken dan wel zaken als onthoofdingen, afgehakte ledematen, gedetailleerde verwondingen of stapels lijken die de omgeving versieren. De sfeer wordt kortom stukken minder, maar dat is de schuld van de Australische regering die nog steeds elke poging tot het invoeren van een 18+ klassificatie tegenhoudt.