Internationale steun voor akkoord met Iran

Redactie
Rusland, Frankrijk en de Verenigde Staten accepteren de voorstellen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), die de internationale controverse over het nucleaire programma van Iran moeten helpen verminderen. Dat hebben woordvoerders van de drie landen vandaag gezegd.

Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk bereikten eergisteren al een principeakkoord over de levering van verrijkt uranium aan Teheran. Het is niet bekend wanneer en of Iran de definitieve goedkeuring aan het plan geeft.

Westerse landen willen meer controle over de uraniumverrijking in Iran, omdat ze vrezen dat het land mogelijk in het geheim werkt aan een kernwapen, een beschuldiging die de Iraanse regering ten stelligste tegenspreekt. Volgens diplomaten staat in het concept dat Iran laagverrijkt uranium naar het buitenland stuurt om het daar om te zetten in brandstof voor een reactor in Teheran waar medische isotopen worden geproduceerd.

Daarmee zou de angst bij de grootmachten zijn weggenomen dat de Islamitische Republiek Iran zijn groeiende voorraad laagverrijkt uranium gaat bewerken tot hoogverrijkt uranium geschikt voor een atoombom.

Volgens diplomaten zal al het Iraanse uranium naar Rusland gaan. Moskou zou echter een deel van dat uranium door Frankrijk willen laten bewerken. Iran heeft echter laten weten dat het er niets voor voelt dat Frankrijk bij de deal wordt betrokken. Parijs is een van grootste critici van de nucleaire ambities van het regime in Teheran.

Internationale steun voor akkoord met Iran  (foto: ANP)