'Jongerius machtigste vrouw van Nederland'

bennootje
Maandblad Opzij heeft FNV-voorzitter Agnes Jongerius gekozen tot de machtigste vrouw van Nederland. Een jury koos de frontvrouw van de grootste werknemersorganisatie uit een lijst van honderd vrouwen, liet het tijdschrift vandaag weten.

Opzij maakte een top 100 van invloedrijke vrouwen in Nederland verdeeld over tien categorieën, variërend van sport en cultuur tot politiek en bedrijfsleven.

De jury, onder voorzitterschap van Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden, meent dat Jongerius 'een cruciale rol speelt in deze tijd van economische crisis'. Van der Linden: "Ze durft haar nek uit te steken".

Het FNV-boegbeeld zegt zelf in Opzij: "Vrouwen hebben nog te veel de neiging om te denken dat als ze netjes in een hoekje blijven zitten, ze vanzelf opgemerkt zullen worden als buitengewoon geschikte, capabele, goede collega en harde werker. Soms moet je zeggen: ik wil dit en ik kan het. Dat heb ik gedaan."

Op de lijst van het maandblad komen verder namen voor van vrouwen als televisiemaakster Linda de Mol, Marjan Oudeman (directievoorzitter van Corus Nederland), prinses Mabel (medeoprichter van The Elders, een organisatie die mondiale problemen wil oplossen) en Jet Bussemaker (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).