Strafhof Den Haag begint zitting Abu Garda

static
Het Internationaal Strafhof in Den Haag is vandaag begonnen aan de behandeling van een zogeheten bevestigingszitting in de zaak tegen rebellenleider Bahr Idriss Abu Garda uit Darfur. De rechters moeten de komende weken bepalen of de aanklagers voldoende bewijs hebben om een echt proces te beginnen.

De 46-jarige Abu Garda zou op 29 september 2007 met zo'n duizend zwaar bewapende mannen de basis Haskanita van de Afrikaanse vredesmacht hebben aangevallen. Twaalf vredessoldaten werden vermoord. Verder zou hij schuldig zijn aan moord en plunderingen.

Abu Garda is de eerste verdachte die zich vrijwillig heeft overgegeven aan het ICC. Hij heeft tot nog toe altijd gezegd onschuldig te zijn. Volgens zijn advocaat Karim Khan had hij niets te maken met de aanval en heeft hij die later zelfs veroordeeld.

In de West-Sudanese regio Darfur woedt al jaren een bloedig conflict dat volgens de Verenigde Naties al aan ongeveer 300.000 mensen het leven heeft gekost. Arabische milities, die volgens de aanklagers van het Strafhof door de regering in Khartoum worden gesteund, vechten er tegen rebellen en houden huis onder de burgerbevolking.

Strafhof begint zitting Abu Garda  (foto: ANP)