Scheringa wil parlementaire enquête

Redactie

Dirk Scheringa is voorstander van een parlementaire enquête naar de gang van zaken rond zijn bank. Hij zei dit tijdens een persconferentie vanochtend op het hoofdkantoor in Wognum.

Scheringa zei dat er dingen niet goed zijn gegaan bij zijn bank. "Maar daar hebben we excuses voor aangeboden en onze producten veranderd." Hij zei dat de bank in overleg is gegaan met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en de financiële ombudsman. "We hebben toen tientallen klanten geholpen. Daarna zijn we in een horrorscenario beland dat zijn weerga niet kent."

Volgens Scheringa kost het faillissement van de bank de Nederlandse samenleving 1,5 miljard euro. Scheringa weerlegde de bewering van Wouter Bos (Financiën) dat zijn bank geen last zou hebben gehad van de kredietcrisis. "We moesten hogere rente betalen. Op een normale markt hadden we met gemak 100 miljoen euro kunnen aantrekken", aldus Scheringa.

Als Bos zelf dat bedrag had voorgeschoten, had DSB daarmee ook gered kunnen zijn, volhardde Scheringa. "Het is krankzinnig dat dit in een normaal land kan gebeuren."

Scheringa: "Het is krankzinnig dat dit in een normaal land kan gebeuren."