Schuldsanering Bonaire opgeschort

static
Staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een deel van de schuldsanering van Bonaire opgeschort. Dat heeft de woordvoerder van Bijleveld gistermiddag (lokale tijd) bevestigd. Daardoor stevenen het Antilliaanse eiland en Nederland af op een stevige politieke botsing.

Het gaat om een bedrag van ongeveer twintig miljoen euro dat Bijleveld niet wil uitbetalen zolang onduidelijk is of Bonaire zich aan de gemaakte afspraken houdt voor wat betreft de staatkundige veranderingen.

Per 10 oktober 2010 worden de Nederlandse Antillen opgeheven en wordt Bonaire, net als Saba en Sint Eustatius, een bijzondere gemeente van Nederland. Het huidige bestuurscollege van Bonaire dat in juni van dit jaar aantrad, zet echter in op andere staatkundige verhouding waarbij Bonaire meer autonomie krijgt. Deze zogeheten 'vrije associatie' is te vergelijken met de relatie die Puerto Rico en de Verenigde Staten hebben.

"Schuldsanering is onderdeel van de in 2006 gemaakte afspraken en zolang Bonaire het fundament ter discussie stelt, worden dergelijke bedragen niet uitgekeerd", stelt de woordvoerder van Bijleveld.

Schuldsanering Bonaire opgeschort  (foto: ANP)