Rechters laten verdachten treindode vrij

bennootje
De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag drie mannen voorlopig vrijgelaten die verantwoordelijk zouden zijn voor een vechtpartij op station Rotterdam Alexander op nieuwjaarsdag.

Hierbij kwam een 19-jarige man uit Oegstgeest om het leven en raakte een andere man zwaargewond. Beide slachtoffers stonden op het spoor en konden zich niet tijdig uit de voeten maken voor een aanstormende trein.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder op de dag celstraffen tot 2,5 jaar tegen hen. Volgens de rechters is de kans groot dat de straf die de verdachten mogelijk krijgen, korter is dan de tijd die ze in voorarrest hebben gezeten. De mannen zaten sinds half april vast.

De officier van justitie eiste vandaag tegen de 23-jarige Ahmad S. dertig maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tegen de eveneens 23-jarige Osman S. en Abdelkarim el K. (19) eiste het OM 24 maanden, waarvan eveneens zes maanden voorwaardelijk. Voor het drietal geldt een proeftijd van twee jaar.

De eis voor Ahmad S. viel hoger uit, omdat justitie hem als de aanstichter van de vechtpartij beschouwt. Volgens de officier hebben de drie zich collectief roekeloos gedragen en de slachtoffers belet zo snel mogelijk het spoor te verlaten. Justitie verwijt hun openlijke geweldpleging, mishandeling en dood door schuld.