'Grofgebekte politicus incompetent'

Redactie
Een politicus die woorden als 'een rotschop' en 'knettergek' in zijn mond neemt, is onfatsoenlijk, incompetent en onaantrekkelijk. Dat vinden zowel jongeren als volwassenen, zo blijkt uit een onderzoek naar het taalgebruik van politici van de Tilburgse hoogleraar Tekstkwaliteit Jan Renkema.

Renkema wilde weten hoe kiezers denken over de verruwing van het taalgebruik in de Tweede Kamer. Kamerleden spreken in hun werkomgeving steeds vaker alsof ze in de kroeg staan. Voorbeelden zijn Geert Wilders, die minister Ella Vogelaar 'knettergek' noemde of GroenLinkser Ineke van Gent die tegen PVV'er Hero Brinkman zei dat hij 'een grote waffel' heeft.

De hoogleraar legde proefpersonen fictieve teksten van politici voor. Jongeren hadden een voorkeur voor een tekst met ruwere woorden. Maar net als ouderen waardeerden zij de grofgebekte sprekers uiteindelijk lager dan degenen die correct en met twee woorden spraken. Volgens Renkema blijkt uit zijn onderzoek, dat politici ten onrechte aannemen dat hun boodschap beter overkomt als ze de 'taal van de straat' gebruiken.