China telt al meer dan 130 miljardairs

Veerle (Volpez)

Er wonen steeds minder 'volkse mensen' in de Volksrepubliek China. Inmiddels telt de lijst van de duizend rijkste Chinezen, de Hurun Rich List, meer dan 130 miljardairs. Deze miljardairs moeten meer dan een miljard dollar hebben vergaard. De Britse uitgever Rupert Hoogewerf die je daar opstelt, schat echter dat er twee keer zo veel Chinese miljardairs zijn, omdat veel miljardairs hun rijkdom stil houden en hij ze dus niet allemaal kon achterhalen.

Omdat de lijst steeds langer werd is de 'entree' naar de lijst dit jaar verhoogd. Wie op de lijst komt moet in plaats van minimaal 75 miljoen dollar tegenwoordig 150 miljoen dollar hebben om op de lijst te komen. Ondanks deze verhoging zijn er dit jaar 180 nieuwe namen op de lijst gekomen. De top tien kent zelfs zeven nieuwe superrijken. De rijkste Chinees volgens deze lijst is Wang Chuanfu. Hij heeft een persoonlijk fortuin van 5,1 miljard dollar dat hij met accu's en elektrische auto's verdiende.  

De lijst van rijkste Chinezen wordt in Shanghai sinds 1999 ieder jaar in het maandblad de Hurun Report geplaatst. Ook wordt er door de uitgever sinds vijf jaar bijgehouden welke Chinees het meeste geld aan goede doelen geeft. Naast de lijst van rijkste Chinezen, heeft de Hurun Report ook een lijst van best verkopende Chinese kunstenaars.