Oud-voorzitters hekelen 'one-man-show' bij clubs

Olga Kroeders
Oud-voorzitters Harry van Raaij, Jorien van den Herik en Michael van Praag reageerden op de situatie van de DSB Bank en Dirk Scheringa bij de presentatie van het boek 'De voorzitter'.

Van den Herik, voormalig preses van Feyenoord, vindt het risico te groot wanneer een club te zeer afhankelijk van één welvarende eigenaar.

"In Alkmaar herhaalt de geschiedenis zich. In de periode van het succes van de gebroeders Molenaar ruim een kwart eeuw geleden gebeurde precies hetzelfde. AZ stortte, nadat het bedrijf van de Molenaars problemen kreeg, volledig in. Dat kan nu weer gebeuren", was het commentaar van Van den Herik.

Ook Van Praag, oud-voorzitter van Ajax, spreekt deels zijn zorgen uit. "Ik ken alle ins en outs niet, maar van wat ik uit de kranten lees, zit AZ volgend seizoen mogelijk met een shirtsponsorgat van vijf miljoen euro. Dat moet op te vangen zijn. Maar inderdaad is het als club gevaarlijk te veel afhankelijk te zijn van één man. Om die reden is de UEFA bezig financiële spelregels op te stellen om dat te voorkomen", zegt de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB.

Van den Herik vindt ook de situatie bij FC Utrecht niet natuurlijk. "Ik ken de overeenkomsten niet, misschien is alles perfect geregeld, maar in principe is het fout dat de macht eigenlijk in handen ligt van één man. Dat is vragen om moeilijkheden."