Hiddink geen ambassadeur vanwege FIOD

Bas (skittelman)
Zowel Nederland als Rusland heeft Guus Hiddink gevraagd om op te treden als ambassadeur bij de campagne om het WK van 2018 of 2022 binnen te halen. Het Nederlandse organisatiecomité hoeft echter niet te rekenen op de steun van de bondscoach van Rusland.

Hiddink geeft in de Telegraaf aan dat het niet aan de KNVB ligt. "Met de KNVB heb ik geen probleem. Ik heb met directeur betaald voetbal Henk Kesler ook een goed gesprek gehad over het ambassadeurschap."

"Maar ik heb een ander gevoel bij de Nederlandse overheid. Die is met de belastingaffaire niet goed voor me geweest. Nadat de kwestie juridisch was afgerond, heeft de FIOD het dossier overgedragen aan België. Ze zijn me blijven zoeken en dat stoort me. Daarom heb ik geen trek om nu als een boegbeeld van Nederland op te treden", aldus Hiddink.

Ook Rusland heeft Hiddink inmiddels als ambassadeur benaderd. "Ik ben gevraagd door Vitaly Mutko, minister van Sport en daarnaast president van de Russische voetbalfederatie. Rusland heeft grote plannen met het WK en heeft mij verzocht daaraan bij te dragen. Ik heb gezegd erover na te willen denken."

Cees van Nieuwenhuizen, zaakwaarnemer van Hiddink, was onlangs in Moskou om over het verzoek van Rusland te praten. Hij denkt dat het beter is om beide landen af te zeggen.

"Het ligt natuurlijk moeilijk. Nederland is zijn vaderland en Rusland zijn werkgever. Als Guus zich voor de een inzet, levert dat scheve gezichten op bij de ander. Je kunt het bijna nooit goed doen. Daarom is mijn advies aan Guus om neutraal te blijven en voor geen van beide landen als ambassadeur op te treden. Ik denk dat het daar uiteindelijk ook op uit gaat draaien."