'Voorkeursbehandeling Astana in Tour'

Frank (franklop)
De klopjacht op renners van Astana lijkt vooralsnog niet voorbij. Nu meldt de Franse krant Le Monde dat Astana-renners een 'voorkeursbehandeling' zouden hebben gehad tijdens dopingcontroles in de afgelopen Tour de France.

Le Monde heeft dit uit een rapport van het Franse antidopingagentschap AFLD geconcludeerd. Zo zouden Astana-renners later op de ochtend zijn gecontroleerd dan zijn directe concurrenten en hadden de renners meer tijd om zich te melden bij de controleurs. Uit het rapport zou tevens blijken dat de urinemonsters op een weinig professionele manier bewaard zouden zijn en dat bepaalde controles onterecht als controles buiten competitie zijn bestempeld.

De krant haalde direct uit naar de UCI: "Het document van tien pagina's is beschamend voor de UCI, de organisatie die tijdens de Tour verantwoordelijk was voor de controles en in tegenstelling tot de voorbije jaren geen enkele positieve controle vaststelde". In de Astana-ploeg reden in de Tour onder andere eindwinnaar Albero Contador en nummer drie Lance Armstrong.