Volleybalsters in kraker langs Rusland

Stefan (sportfreak)
De volleybalsters van Oranje hebben op een geweldige manier aan hun sportieve plicht voldaan door Rusland op het EK met 3-2 te verslaan (25-19, 19-25, 23-25, 25-19 en 15-12).

Tijdens een hoogstaande wedstrijd werd Nederland luid aangemoedigd door duizenden Poolse fans die belang hebben bij verlies van Rusland omdat Polen dan nog grote kans maakt op de halve finale.
Mede door die steun wist de ploeg van bondscoach Avital Selinger terug te knokken na een 2-1 achterstand in sets.

Vanavond (donderdag) zal pas bekend worden tegen wie Nederland zaterdag in de halve finale zal spelen. Er zijn geen kruisfinales, maar via een loting wordt bepaald tegen welke nummer twee de nummers één Italië en Nederland zullen aantreden.

Tegen Rusland, de nummer twee van de Grand Prix, werd vanaf het eerste moment duidelijk dat er sprake was van tegenstand op mondiaal topniveau. Niet alleen de 2,02 meter lange Ekaterina Gamova, maar de complete Russische ploeg is in fysiek opzicht uniek. De vijf aanvalsters naast spelverdeelster Sheshenina zijn allemaal 1.90 meter of langer.

De strijd ging in de eerste set tot 18-18 gelijk op. Maar vooral dankzij Manon Flier en Chaïne Staelens werd met ruim verschil gewonnen (25-19). Vervolgens kwam het langverwachte ‘dipje’ dat vooral werd veroorzaakt door de power van de Russische Gamova. Zij tekende in de tweede set in haar eentje voor maar liefst 15 punten en zorgde daarmee voor het eerste Nederlandse setverlies op dit toernooi (19-25).

De ontknoping van de derde set was bloedstollend. Oranje knokte geweldig terug na een achterstand van 20-24 en kreeg bij 23-24 een prachtige kans op de gelijkmaker. Maar de aanval door het midden werd niet gescoord waardoor Rusland het vijfde setpunt kon verzilveren (23-25).

Maar Nederland liet zich niet frustreren en pakte met geweldig volleybal de vierde set om in de beslissende serie het meest koelbloedig te zijn. Ingrid Visser, die het laatste punt met haar blok scoorde, straalde na afloop. "Een uitzinnige belevenis", sprak ze na de wedstrijd. "De hele zomer hebben we het tegen Rusland niet kunnen maken en nu wel, terwijl ze vandaag toch uitstekend speelden."