Volleybalsters in halve finale EK

Frank (franklop)
De volleybalsters van Oranje hebben zich nu al geplaatst voor de halve finale van het EK in Polen. Door de 3-0 overwinning op België is Nederland - met nog één speelronde te gaan – zelfs al zeker van de eerste plaats in poule E. Net als in de vier voorgaande wedstrijden gaf Nederland geen enkele set prijs (25-17, 25-19, 25-20).

Omdat Polen van Rusland won, is de laatste speeldag in poule E vrijdag nog wel erg interessant. Wanneer Nederland van Rusland wint, kan het gastland zich daarna via een overwinning op Bulgarije bij de laatste vier voegen. Oranje kan dus tijdens het duel met Rusland rekenen op de steun van het Poolse publiek.

België begon sterk aan het duel met Nederland, maar moest al snel erkennen dat het buurland meer klasse en vernuft in huis heeft. Opvallend genoeg namen de Belgische vrouwen in elke set een voorsprong, maar verdween die steeds weer als sneeuw voor de zon. In de eerste set werd bij 12-14 in het voordeel van België binnen enkele minuten duidelijk hoe de zaken er werkelijk voor staan. Met Chaïne Staelens aan service werd in één serie naar 20-14 gedemarreerd. Daarmee was de eerste set beslist.

Ook in de tweede en derde set kwam Nederland flink achter (9-13 en 8-13), maar stelde het swingende collectief van bondscoach Avital Selinger snel orde op zaken. Virginie de Carne, de beste aanvalster van België, kon slechts blij vlagen uitblinken. Bij Nederland was Debby Stam uitstekend op dreef. Zij werd topscorer met zestien punten.

Avital Selinger werd na afloop bedolven onder Poolse verzoeken om hulp. De Polen hopen immers vurig dat Nederland van Rusland vrijdag wint. "Als het goed is wil iedere speelster altijd winnen en zal ze altijd haar uiterste best doen. Maar niet elke dag is dat genoeg om van iedereen te verslaan." Selinger maakte niet de indruk dat hij zijn beste speelsters in het duel met Rusland wil sparen voor de halve finale. "Mijn speelsters zijn niet moe want ze hebben nog maar vijftien sets gespeeld."