[WK squash] Oranje dicht bij stunt tegen Australië

Stefan (sportfreak)
De Nederlandse squashers zijn er tijdens het WK squash voor landenteams in het Deense Odense niet in geslaagd om als eerste te eindigen in de groep. Tegen het sterke Australië werd in de laatste poulewedstrijd met 1-2 verloren.

Rene Mijs leek de Oranjemannen in de openingspartij op een verrassende voorsprong te zetten. De 29-jarige squasher nam brutaal een 2-0 voorsprong tegen Aaron Frankcomb en kwam in de derde game dicht bij de overwinning. De Australiër bleek echter over stalen zenuwen te beschikken en won alsnog de cruciale game. Het nipte verlies van het derde bedrijf luidde de ondergang van Mijs in, want in het vervolg van het duel was hij geen partij meer voor Frankcomb, die 127 plekken hoger staat op de mondiale ranglijst. Het werd 11-8, 11-8, 9-11, 5-11, 6-11.

Kopman Laurens Jan Anjema bracht Nederland vervolgens weer op gelijke hoogte met de als vierde geplaatste Australiërs. De 26-jarige Hagenaar speelde een geweldige partij tegen tweevoudig wereldkampioen David Palmer, de huidige nummer zes van de wereld, en liet wederom zien dat hij in staat is om zich te meten met de absolute wereldtop. Met fantastisch spel slaagde de Nederlander erin om zijn hoger aangeslagen tegenstander veelal uit het midden van de baan te houden en hem uiteindelijk zelfs in vier games te verslaan:11-6, 8-11, 11-8, 12-10.

Hierdoor kwam de druk bij Piedro Schweertman te liggen. De mondiale nummer 111 begon dramatisch aan zijn wedstrijd tegen Cameron Pilley, 17e op de PSA World Ranking, en scoorde pas halverwege de tweede game zijn eerste punt. Hoewel de linkshandige Schweertman op het einde nog wel goed partij bood, kwam de overwinning van de in Nederland woonachtige Pilley niet meer in gevaar: 0-11, 6-11, 11-13.

Door de nederlaag tegen Australië en de eerdere overwinning op Wales (2-1), eindigde de formatie van bondscoach Lucas Buit als tweede in poule D. Hierdoor plaatste Oranje zich wel voor de tweede ronde. Wie Oranje in de tweede fase van het toernooi tegenkomt, wordt later vanavond pas bekend.