[WK] Kirchen wil seizoen kleur geven

Bram (Chiel-Montagne)
Hoewel Luxemburg zondag met een kleine ploeg aan het vertrek staat van de wegwedstrijd op het WK in Mendrisio, beschikt de viermansformatie met Andy Schleck en Kim Kirchen wél over twee favorieten voor de regenboogtrui. Waar de jongste Schleck poogt voor de eerste maal de finish te halen, hoopt Kirchen zijn seizoen in extremis nog te kleuren.

Dat is ook hoog nodig, want de Luxemburger van Columbia-HTC kent een erg bleke wielerjaargang, die vooral wordt gekenmerkt door het nodige blessureleed. Dat begon al in het voorjaar, toen hij een sleutelbeenbreuk opliep tijdens de Ronde van California en een streep kon zetten door zijn voorseizoen. Nadien won hij nog wel een rit in de Ronde van Zwitserland en het Luxemburgs kampioenschap tijdrijden, maar in de Tour de France gaf Kirchen vervolgens niet thuis. Dat was ook het geval in de Ronde van Spanje, waar hij ziek uitstapte.

"Ik heb een hoop pech gehad dit jaar", aldus Kirchen tegenover Cyclingnews. "Het leven loopt nu eenmaal niet altijd zoals je het gepland had." De Luxemburger trainde in aanloop naar de wegwedstrijd veelal alleen. "Zo kon ik trainen hoe ik wilde en hoefde ik me alleen maar te concentreren op mezelf."

Kirchen wil zich niet wagen aan een voorspelling voor zondag. "Laat ik maar zeggen dat ik het beter ga doen dan vorig jaar", grapt de Luxemburger die vorig jaar afwezig was op het WK.