Schakers Karpov en Kasparov gaan strijd weer aan

Niels (DerMeister)
Anatoli Karpov en Gari Kasparov gaan opnieuw tegenover elkaar zitten en strijden in een zogenoemde revival match. 25 jaar geleden begon de strijd tussen deze twee schaaklegendes.

In de periode tussen september 1984 en december 1990 speelden de twee Russische grootmeesters diverse schaakpartijen tegen elkaar. Inzet destijds was om wereldkampioen schaken te worden. De eerste wedstrijd, die plaatsvond in Moskou, ging om zes winstpartijen. Eindigde een partij gelijk, dan telde deze niet mee.

Karpov nam al snel een 4-0 voorsprong. Na maar liefst 48 partijen stond de stand 5-3 in het voordeel van Karpov, aangezien er tussendoor een eindeloos aantal gelijke spelen werden behaald. Na vijf maanden werd de strijd afgebroken, aangezien het te lang duurde voor er een definitieve winnaar bekend werd. In november 1985 gingen de twee schakers weer de strijd met elkaar aan. Ditmaal wist de destijds 22-jarige Kasparov alsnog de wereldtitel te veroveren. Hij werd daarmee de jongste wereldkampioen schaken ooit.

Kasparov, die vooral bekend staat in de schaakwereld om zijn creatieve en eigenzinnige spel en daarbuiten om zijn politieke uitingen, verdedigde vervolgens zijn wereldtitel tegen Karpov drie keer met succes. Vanaf dinsdag zal Karpov nog eenmaal revanche proberen te nemen, al staat er ditmaal geen wereldtitel op het spel, maar is het puur een herinnering aan 25 jaar geleden.

De wedstrijd zal een Nederlands tintje hebben. Geurt Gijssen, zeer hoog aangeschreven binnen de schaakwereld, zal fungeren als scheidsrechter.