Gesink geeft niet op

Sally (Tessa)
Robert Gesink maakte vandaag een duikeling in het algemeen klassement met zijn opgelopen achterstand in de negentiende etappe van de Ronde van Spanje. De Nederlander had nog te veel last van zijn knie, die hij bezeerde in de zeventiende etappe.

Op de slotklim van vandaag, de rit liep van Ávila naar La Granja de San Ildefonso, moest de Rabobank-renner lossen en hij verloor 4 minuut 44 op de leider Alejandro Valverde. "Ik voel me leeg. We hebben gereden voor wat we waard waren. Maar drie weken fietsen is al zwaar genoeg. Als je dan ook nog zo valt... Dat was voor mijn lichaam iets te veel van het goede denk ik. Het is niet anders, ik kon gewoon niet harder. Ik heb genoeg afgezien voor dit jaar lijkt me", verklaarde Gesink tegenover de NOS na afloop van de etappe.

Gesink heeft nu een achterstand van 5:30 minuut en staat op de zesde plaats in het klassement van de Vuelta a España. In de Tour de France moest de Nederlander opgeven na een valpartij, maar in de Vuelta stoempt Gesink - weliswaar niet zo snel meer - nog vooruit. Ploegleider Erik Breukink keek machteloos toe toen zijn kopman de aansluiting met het peloton niet meer kon vinden. Op 4:44 van winnaar Juan José Cobo (Fuji) kwam Gesink over de streep gekropen. Het mislopen van het podium is een grote domper voor Gesink, en zijn ploegleider leeft met hem mee.

Breukink gaf een compliment aan de hele Rabo-ploeg. "De jongens hebben gevochten als leeuwen. Ze hebben met zijn allen gestreden om het te proberen. Dat verdient bewondering. En is ook het enige wat je kunt doen, samen met een stevige dosis hoop", vertelde de ploegleider met bewondering. Breukink had nog wel een peptalk voor zijn gehavende kopman: "Mentaal heeft Robert het nu natuurlijk vreselijk moeilijk. Twee grote rondes in een kort tijdsbestek en ze vallen allebei in het water. We gaan er van uit dat hij deze wel uitrijdt, maar ook een zesde plaats is na het koersverloop een hele grote tegenvaller voor hem. Hij zal hieruit moeten klimmen en ik denk dat hij mentaal sterk genoeg is om er sterk ook uit te komen."

Gesink denkt niet aan opgeven nu, hij zal gewoon aan de start staan morgen in de afsluitende tijdtrit. "Als ik niet verder ga, zal ik daar later spijt van hebben. Ik ben te eigenwijs om op te geven. Bovendien, de Vuelta telt eigenlijk nog maar 27,8 kilometer. Zondag is het rustig met de handjes op het stuur naar Madrid rijden", aldus Gesink in het ploeghotel van Rabobank.

Ook de deelname aan het WK in Mendrisio volgende week zondag is niet zomaar uitgesloten. "Ik heb hier laten zien dat ik in gigantische topvorm ben. Het zou heel optimistisch zijn als ik nu zou zeggen dat ik de koers ga maken tijdens het WK. Maar als ik weer in de buurt van die vorm kan komen, zie ik niet veel andere mensen in Nederland die hetzelfde zouden kunnen."

De tijdrit wordt zaterdag rond Toledo gereden, en zondag is de laatste etappe van Rivas-Vaciamadrid naar Madrid over 110,2 kilometer.