Voorbeschouwing: Feyenoord - PSV

Sjors (Sj0rSz)
Feyenoord en PSV zijn allebei nog zonder nederlaag dit seizoen. Beide ploegen treffen elkaar zondag in De Kuip. Inzet is de koppositie. De Eindhovenaren gaan aan de leiding dankzij een beter doelsaldo.

De twee clubs zijn de afgelopen jaren aan elkaar gewaagd in Rotterdam. In de laatste vier duels vielen slechts vijf treffers.

De ploeg van Mario Been kent een uitstekende competitiestart. De Rotterdammers zijn al zes duels ongeslagen. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 dat de Stadionclub zo'n goede start kent. De reeks zonder nederlagen eindigde destijds in de zevende wedstrijd tegen FC Utrecht (3-1). Dit seizoen verspeelden de mannen van Been alleen punten tegen Vitesse (0-0) en FC Twente (1-1). De overige vier duels werden gewonnen.

Feyenoord zal het in het duel van zondag moeten stellen zonder Dani Fernández. De Spaanse vleugelverdediger hield aan de winstpartij tegen Willem II een kruisbandblessure over. De speler is voorlopig uit de roulatie en wacht mogelijk operatie. De Stadionclub kan wel beschikken over de nieuwe aanwinst Stefan Babovic. De Servische middenvelder, die voor één seizoen wordt gehuurd van FC Nantes, ontving deze week zijn verblijf- en werkvergunning. Babovic kan in de wedstrijd tegen PSV, onder leiding van scheidsrechter Eric Braamhaar, zijn debuut maken voor het eigen publiek.

PSV is na zes wedstrijden de koploper in de Eredivisie. De ploeg van Fred Rutten heeft evenveel punten als Feyenoord en FC Twente, maar heeft het beste doelsaldo van de drie ploegen. De Brabanders zijn de laatste weken in goede doen. De personificatie van de groeiende vorm van de Eindhovenaren is Balazs Dzsudzsák. De Hongaar is met vier doelpunten en vier assists op dit moment de grote man in Eindhoven. Mede door een blessure voor Ibrahim Afellay is de creativiteit van Dzsudzsák momenteel onmisbaar.

Afellay viel in het thuisduel met Roda JC (3-0 winst) uit met een liesblessure. De spelmaker kampt al langere tijd met de blessure en zegde vanwege de liesproblemen eerder af voor interlands van het Nederlands elftal. Het Europa League-duel tegen Sparta Praag van donderdagavond kwam eveneens te vroeg voor Afellay. De Oranje-international is een twijfelgeval voor de wedstrijd van zondag. Rutten zal voor het duel tegen Feyenoord Nordin Amrabat in ieder geval moeten missen. De aanvaller kampt met een liesklachten.

De laatste ontmoeting in Rotterdam leverde de thuisploeg een overwinning op. Op 15 maart van dit jaar bezorgde Leroy Fer zijn ploeg drie punten door koppend de enige treffer van de wedstrijd te maken: 1-0. Bij ontmoetingen tussen Feyenoord en PSV zijn doelpunten de laatste seizoenen zeer schaars. De laatste keer dat er meer dan twee keer werd gescoord tijdens het treffen in De Kuip was in het seizoen 2004/2005. In die jaargang hielden de thuisploeg en de bezoekers een punt over aan de 3-3. PSV won voor het laatst in De Kuip op zaterdag 12 januari 2008. Otman Bakkal was die avond de matchwinner.