'Massa in december weer aan het racen'

Sally (Tessa)
Nadat Felipe Massa in de kwalificatie van de GP van Hongarije een 800 gram zware stalen veer op zijn helm had gehad waarna spoedoperaties nodig waren, denkt hij in december alweer in een raceauto te rijden. Massa zal waarschijnlijk aan de traditionele 500 mijlen-kartrace in São Paulo meedoen.

Vorig jaar won Rubens Barrichello de race die onderdeel is van het befaamde Granja Viana-evenement, Felipe Massa werd derde. "Als de artsen mij toestemming geven, ben ik erbij", kondigde de Braziliaan aan. Er is nog tijd voor het herstel aangezien de Granja Viana 500 in december pas verreden wordt. Rond die tijd zou het de herstelde vice-wereldkampioen weer goed moeten gaan.

Nu al bevindt de Ferrari-coureur zich op het pad naar genezing en dat na de geslaagde schedelreconstructie die onlangs plaatshad in Miami. Toch wil Massa niet voorspellen wanneer hij weer in een Formule 1-bolide kan stappen: "Dat ligt meer aan de artsen en de FIA dan aan mij, ik kan alweer rijden. Alles is weer zoals voor het ongeluk, ook het gezichtsvermogen." Dat vertelde de 28-jarige coureur aan Sky. Het team van Ferrari verwacht hun coureur pas weer in 2010 terug op de baan.

Toch draait het daar niet primair om, om in een racewagen het karwei te klaren, maar meer aan het risico te vroeg in te stappen en daarmee grote schade aan te richten. "Het probleem is de veiligheid, omdat ik nog een ongeluk kan krijgen", aldus Massa. Zolang de verwondingen niet 100% geheeld zijn, kan ieder vervolgongeval destructieve gevolgen hebben. Dan is een allang verloren wereldkampioenschap zinloos.

De vrees van de expert van Motorsport-Total.com Marc Surer is dat Massa te veel gaat wennen aan thuiszitten in Brazilië met zijn vrouw Rafaela. Maar de Ferrari-coureur denkt daar anders over: "Ik wens dat ik morgen alweer op de baan kan racen, ik verveel me." De terugkeer in de Formule 1 is echter pas voor de wintertests gepland.