Uitslag Ajax - FC Timisoara

Sally (Tessa)
Om 19:00 uur vanavond begon ook de wedstrijd tussen Ajax en FC Timisoara. Hieronder vind je de uitslag en de karakteristieken.

Het was donderdagavond de eerste keer dat Ajax tegenover een Roemeense club stond. Bij Timisoara, dat momenteel achtste staat in de nationale competitie, staat Ioan Sabau aan het roer. De trainer is in Nederland bekend omdat hij in de jaren negentig bij Feyenoord speelde. Aanvallende pretenties had hij in de ArenA niet; zijn ploeg gokte bij Amsterdams balverlies op de counter.

Eén keer kwam Ajax in de problemen toen de watervlugge aanvallers van de bezoekers centrumspits Winston Parks bediende. De Costa Ricaan kwam een fractie te laat waardoor hij zijn voet niet lekker tegen de bal kreeg en Ajax goed weg kwam. Voor al het overige probeerden de Roemenen vooral het spel van Ajax te ontregelen.

Die tactiek viel al na 48 seconden bijna in het water toen Luis Suarez in kansrijke positie op de vuisten van doelman Costel Pantilimon. Ajax startte sowieso fel en wilde de lijn van afgelopen zondag, toen NAC werd afgedroogd, doortrekken. Grote uitgespeelde kansen bleven echter uit. Dat lag vooral aan de scherpte in de steekbal, want geregeld lag er ruimte achter de laatste linie van Timisoara.

Siem de Jong was voor rust het dichtst bij een treffer. De vervanger van de geblesseerde Eyong Enoh draaide haalde vanaf rand zestien geplaatst uit. Doelman Pantilimon zag tot zijn geluk dat de bal rakelings naast stuiterde. In de tweede helft kwam Ajax ongeconcentreerd uit de kleedkamer, wat leidde tot een prima kans voor de bezoekers. Maarten Stekelenburg redde echter stijlvol op een hard schot van Dorin Goga.

Ajax zocht wanhopig naar gaatjes in de Roemeense muur, vond die sporadisch, maar was niet scherp genoeg met het benutten van de kleine mogelijkheden. Met spits Marko Pantelic hoopte Jol het laatste half uur alsnog het verschil te maken, maar de Serviër maakte - evenals het hele team - geen indruk. Daardoor is de start van Ajax in de groepsfase teleurstellend. Over twee weken wacht de uitwedstrijd bij Anderlecht, dat knap bij Dinamo Zagreb won.


Karakteristieken

Ajax - FC Timisoara 0-0

Toeschouwers: 25.931
Scheidsrechter: Yefet (Israël)
Stadion: Amsterdam Arena (Amsterdam)
Gele kaart: Vertonghen (Ajax), Bucur, Alexa, Pantilimon, (FC Timisoara)

Opstellingen

Ajax: Stekelenburg, Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Emanuelson, Bakircioglu (Sulejmani/72), De Jong, De Zeeuw, Aissati (Rommedahl/83), Cvitanich (Pantelic/58), Suarez

FC Timisoara: Pantilimon, Eder, Mera, Nibombe, Artavazd Karamyan, Curtean (Ionescu/67), Alexa, Bourceanu, Goga (Poparadu/84), Bucur, Parks (Stancu/59)