[Vuelta] Deignan wint achttiende etappe

Sally (Tessa)
Philip Deignan van Cervélo heeft de achttiende etappe van Talavera de la Reina naar Avila over 165 kilometer gewonnen. In een tweesprint versloeg hij de Tsjech Roman Kreuziger van Liquigas, Jakob Fuglsang (Saxo Bank) werd derde. Alejandro Valverde blijft in de gouden leiderstrui, Robert Gesink bleef op de fiets en staat nog tweede.

Een onrustig eerste uur gaf een kopgroep van zestien renners, waaronder Valjavec, Moncoutié, Anton, Kreuziger, Gilbert, Breschel en Fuglsang. Deze groep wist een voorsprong van meer dan negen minuten te pakken. Onderweg was het David Moncoutié die nog punten sprokkelde voor de bergtrui, die hij na vandaag zal behouden mits hij aankomt in Madrid. Philippe Gilbert reed voor wat hij waard was en leek al goed in vorm voor het komende WK wielrennen.

Er waren vandaag vier renners die niet aan de start verschenen, Hesjedal, Meier, Iglinskiy en Grabsch. Björn Leukemans van Vacansoleil was de eerste die onderweg afstapte, nog voor de eerste klim van de eerste categorie, de Puerto de Mijares. Afstappen voor de top deed ook de Duitse Gerald Ciolek van Team Milram en Moncoutié pakte zijn punten voor de eerste doorkomst op de Puerto de Mijares.

In de afdaling kreeg Fuglsang een lekke band, maar de renner van Saxo Bank kwam al snel weer terug in de kopgroep. Op 80 kilometer voor de meet gaf ook Tom Danielson er de brui aan, de Amerikaan stond op de negende plaats in het algemeen klassement. Ook Fransman Julien Loubet stapte van de fiets. De eerste tussensprint werd gewonnen door Fuglsang, gevolgd door Taaramäe en Gilbert. De tweede sprint werd gewonnen door de Spanjaard Alberto Fernández. Moncoutié kwam als tweede en Chérel als derde over de sprintstreep.

Ondertussen was Kreuziger als eerste op de top van de Alto Collado Mediano, een berg van de tweede categorie. Latere winnaar Deignan pakte nog punten op de laatste grote klim van vandaag, de Alto del Boquerón. Tegen het einde, op 10 kilometer van de finish ging het peloton rijden en de voorsprong van 8:40 minuten op de kopgroep werd in 4 kilometer gereduceerd tot 10 seconden voor alleen nog Kreuziger en Deignan. Fuglsang sprong nog naar voren uit het peloton, maar de Deen wist de twee, die het kopwerk afwisselden, niet meer bij te halen. Toen Kreuziger op 300 meter voor de streep de kop pakte, wist Deignan simpel over te nemen en zo te winnen.

De groep met belangrijke renners kwam op 9:40 over de finish, waar Robert Gesink bijna samen met Alejandro Valverde binnen kwam. De Rabobank-renner, die gisteren nog ten val kwam en een grote gapende wond heeft op zijn linkerknie, verloor één seconde op de leider van het klassement maar blijft tweede staan. De Nederlander had ondanks de acht hechtingen toch de etappe volbracht.


Uitslag etappe 18

Pos.Naam (nationaliteit)TeamTijd
1Philip Deignan (IER) Cervélo 4:19.14
2Roman Kreuziger, (TSJ)Liquigas + 0.03
3Jakob Fuglsang, (DEN)Saxo Bank + 0.16
4Manuel Vázquez, (SPA)Contentpolis + 0.39
5Igor Antón (SPA)Euskaltel + 0.41
6Mickaël Chérel (FRA)Française des Jeux + 0.42
7Rein Taaramäe, (EST)Cofidis z.t.
8Rémy di Gregorio, (FRA)Française des Jeux z.t.
9Jesús Hernández,(SPA) Astanaz.t.
10Jesús del Nero, (SPA)Fuji z.t.
26Robert Gesink (NED)Rabobank+ 9.41


Klassement na etappe 18

Pos.Naam (nationaliteit)TeamTijd
1Alejandro Valverde Caisse d'Epargne 78:56.42
2ROBERT GESINK (NED)Rabobank + 0.32
3Samuel Sánchez (SPA)Euskaltel Euskadi + 1.10
4Ivan Basso (ITA)Liqigas + 1.29
5Cadel Evans (AUS)Silence - Lotto + 1.51
6Ezequiel Mosquera (SPA)Xacobeo + 1.55
7Joaquin Rodríguez (SPA)Caisse d'Epargne + 5.54
8Paolo Tiralongo (ITA)Lampre + 6.35
9Philip Deignan (IER)Cervélo + 7.49
10Juan José Cobo (SPA) Fuji+ 10.46
12JOHNNY HOOGERLAND (NED) Vacansoleil+ 12.19