Nederland nog niet zeker van WK-groepshoofd

Jorn (existenz)
Volgens Kees Jansma is Nederland nog helemaal niet zeker ervan of het team op het aanstaande WK in Zuid-Afrika wel groepshoofd zal zijn.

Ondanks dat Nederland zich al voorbereid op een interessante loting, waar diverse voetbalgrootmachten nog veel moeite doen om het kampioenschap te halen, kan de loting een rare nasmaak krijgen voordat deze heeft plaatsgevonden. De wereldvoetbalbond FIFA heeft namelijk nog geen details verstrekt over de lotingprocedure. Het is dus ook nog onduidelijk welke criteria zullen gelden om groepshoofd te zijn.

"Ik heb contact gehad met de FIFA, maar men maakt pas de groepshoofden na de reguliere kwalificaties bekend. Dit zal echter wel voor de play-offs plaatsvinden. Zo is het onduidelijk op basis van welke criteria landen de status van groepshoofd verdienen", aldus Kees Jansma, perschef van de KNVB.

Zuid-Afrika zal als gastland in elk geval één van de acht groepshoofden zijn, maar de FIFA heeft tot nu toe op elk WK een andere manier gebruikt om de groepshoofden aan te wijzen.

Bij het laatste WK in Duitsland werd er gekeken naar de FIFA-ranking in de daar drie voorafgaande jaren aan het toernooi in combinatie met de prestatie op de laatste twee WK's. Indien de bond deze criteria weer zou gebruiken, dan zou dit zeer ongunstig uitpakken voor Nederland. Nederland staat wel derde op de FIFA-ranking, maar presteerde op de laatste twee WK's zeer slecht met één niet-deelname en een achtste finale.