Piquet jr.: "Ik crashte op commando"

RowanF1
Formule 1-coureur Nelson Piquet jr. heeft vandaag het F1-wereldje op zijn kop gezet. Volgens de website van radio RMC geeft Piquet toe dat de teamleiding van Renault hem verplichtte opzettelijk te crashen tijdens de Grote Prijs van Singapore 2008.

"Het werd mij zowel door Flavio Briatore, directeur van de Franse renstal Renault en op dat moment mijn manager, alsook door Pat Symonds, technisch directeur van Renault, gevraagd. Ze wilden dat ik opzettelijk een ongeval zou veroorzaken om zo de resultaten van Renault te verbeteren", aldus Piquet in een schrijven aan Radio RMC.

Ook autosportwebsite F1SA.com maakt op zijn beurt een proces-verbaal wereldkundig dat zou zijn opgemaakt op basis van een opname van het radiogesprek van Piquet met de teamleiding van Renault en dat geadresseerd is aan de FIA. Uit het radiogesprek zou afgeleid kunnen worden dat Piquet de opdracht kreeg om bewust een ongeval te veroorzaken.

Tijdens de Grote Prijs van België lekte uit dat er een onderzoek was opgestart naar de crash van Piquet tijdens de GP van Singapore in 2008. De Braziliaan werd toen reeds verdacht van het opzettelijk veroorzaken van een crash. Daarvan kon zijn teammaat Fernando Alonso, die zich op het moment van de crash met zijn bolide in de pitlane bevond, dankbaar gebruik kon maken om de eerder opgelopen achterstand weer goed te maken.

Renault F1 zal zich voor die feiten op 21 september voor de FIA moeten verantwoorden. De officiële verklaring van Piquet jr. valt hier te lezen.