Topclubs voor financiële maatregelen

Peterselieman
Honderd voetbalteams verenigd in de ECA hebben in Genève een vergadering gehouden over de financiële situatie bij voetbalclubs. Uitkomst van de meeting is dat alle aanwezige clubs, inclusief Real Madrid, ingestemd hebben met maatregelen die moeten leiden tot een financieel gezonde voetbalwereld.

Dat kersvers voorzitter van Real Madrid Florentino Perez heeft ingestemd met de maatregelen is een zegen voor alle clubs. De koninklijke gaf afgelopen zomer voor 250 miljoen euro uit aan nieuwe spelers en heeft inmiddels een schuld van 800 miljoen euro. Op de lange termijn is dit niet meer mogelijk, omdat clubs een sluitende begroting in moeten dienen. Hierdoor wordt verwacht dat de jeugd weer een kans krijgt.

De European Club Association heeft nu een controleorgaan in het leven geroepen die toe moet zien op de financiële situatie bij de 144 leden die uit 53 landen komen. Onder hen zijn alle topclubs uit Europa. De ECA hoopt dat de FIFA en de UEFA het initiatief snel navolging zullen geven.

Op de vergadering is ook aangekondigd dat jeugdspelers onder de achttien jaar geen internationale transfer meer mogen ondergaan. Dit geldt voor transfers binnen en buiten Europa. Dit was een wens van de FIFA die nu door onder meer Maarten Fontein van AZ uitgewerkt gaat worden.