Sven Kramer: "Achtervolging prioriteit"

Stefan (sportfreak)
Sven Kramer vindt dat de KNSB tijdens de aankomende Winterspelen de prioriteit moet leggen bij de ploegenachtervolging. Hier heeft hij in een gesprek met met bondscoach Wopke de Vegt op aangedrongen.

"Een sprinter die zich wel heeft geplaatst voor de Spelen, maar geen enkel uitzicht heeft op een medaille, moet wijken voor een vierde man op de ploegachtervolging, ook als die zich individueel niet heeft gekwalificeerd. Op dat onderdeel hebben we immers wel een grote kans op een medaille. Bij de Olympische Spelen gaat het niet om het rijden van persoonlijke records, maar om het binnenhalen van medailles, zo simpel is het", stelt Kramer.

Het kan namelijk een probleem worden doordat er van het IOC maximaal twintig schaatsers (tien mannen en tien vrouwen) per land naar Vancouver mogen. Kramer noemt geen namen, maar het lijkt duidelijk dat hij doelt op het doemscenario waarbij Erben Wennemars en/of Wouter Olde Heuvel zich niet zouden plaatsen voor de individuele afstanden en door de regel van tien buiten de boot zouden vallen. Beide gelden als belangrijke schakels binnen de achtervolgingsploeg.

De KNSB stelde zich tot voor kort op het standpunt dat de olympische achtervolgingsploeg wordt geformeerd uit schaatsers die zich individueel hebben gekwalificeerd, waarbij men ervan uitging dat er altijd wel twee rijders te vinden zouden zijn die goed genoeg zijn om met Kramer de gouden medaille op te halen. Kramer zelf is een andere mening toegedaan. "Een goede ploeg is niet goed genoeg om de Canadezen en de Amerikanen met Shani Davis, Chad Hedrick en Trevor Marsicano het hoofd te bieden. Alleen het beste is goed genoeg. Het zou van de zotte zijn als iemand die op de 500 meter nul procent kans maakt wel mee zou mogen ten koste van een vierde man voor de ploegachtervolging. Dan heb je te maken met verkeerde prioriteiten."