[EK volleybal] Oranje verslaat Italië

Frank (franklop)
De volleyballers van Oranje hebben op het EK een uitstekende prestatie geleverd door de grote rivaal Italië in vier sets te verslaan: 25-22, 23-25, 25-21, 27-25. Dankzij dit opzienbarende resultaat blijft Nederland uitzicht houden de halve finale.

Peter Blangé had na het opzienbare optreden van de jonge garde tegen Rusland besloten zijn basisopstelling op twee plaatsen te wijzigen. Jeroen Rauwerdink nam de plek in van Jeroen Trommel en Niels Klapwijk werd op de positie van Kay van Dijk geposteerd.

Oranje opende grandioos, waarbij met name de grote servicedruk opvallend was. Na een 16-12 voorsprong kwam Italië in de slotfase van de eerste set nog sterk terug, maar de opgebouwde marge was net groot genoeg. Nadat Nederland in de World League 12 sets achter elkaar van de grote rivaal had verloren, was er dan eindelijk weer succes (25-22). En bij die ene set zou het niet blijven.

Oranje leverde de tweede set nog in door een paar domme fouten in de slotfase (23-25), maar was vervolgens weer goed bij de les. In set nummer drie ging het lang gelijk op. Enkele zwiepende opslagen van Wytze Kooistra zorgden echter voor het beslissende gaatje. En met een prachtig eenmansblok van Yannick van Harskamp werd het tweede setpoint benut (25-21).

De laatste set kende een huiveringwekkende ontknoping. Nederland leek bij 18-13 en bij 23-18 eenvoudig op de overwinning af te koersen, maar Italië kwam met een alles-of-niets offensief op setpoint (23-24). Vooral door Rob Bontje, Kooistra en Robert Horstink werd bij 26-27 echter het bevrijdende punt gescoord. Uitblinker Bontje was bijzonder tevreden: "Zolang ik bij het Nederlandse team zit heb ik nog nooit van Italië gewonnen en dus dit is een belangrijke dag. We staan hier gewoon goed te spelen en onze service draait bijzonder lekker. Wij zijn als team in balans en gunnen elkaar speeltijd. Daarom kunnen nieuwe jongens in de basis meteen makkelijk meedraaien."

Morgen staat het loodzware duel met grootmacht Bulgarije op het programma.