De Jong snapt commotie niet

Tiede-Jan (TJDoornbos)
Nigel de Jong zegt niet te begrijpen waarom er zoveel ophef wordt gemaakt over de harde overtredingen die hij en Wesley Sneijder afgelopen zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Japan maakten. Volgens de middenvelder van het Nederlands elftal wordt er "van een mug een olifant gemaakt."

"Door de nadruk op die momenten te leggen, is een nationale discussie ontstaan. En die moet nu maar eens ophouden. Ik ben ervan geschrokken," ventileert De Jong zijn mening in De Telegraaf.

Bondscoach Bert van Marwijk was na afloop van het duel kritisch op beide spelers en bood zelfs zijn excuses aan voor de overtredingen. "Zeker Wesley had rood moeten hebben. Ik heb me geërgerd aan de frustratie van mijn spelers."

Volgens De Jong zijn het echter niet alleen de woorden van Van Marwijk, waardoor de focus op Sneijder en hem is komen te liggen. "Ik denk dat iedereen de tackle van die Standard Luik-speler Axel Witsel nog helder op het netvlies heeft staan," aldus De Jong.

"En dan weet je dat elke andere speler daarna onder een vergrootglas ligt. Helaas voetbalden we in Nederland en niet in Engeland. Daar was écht niet zolang doorgezeurd over twee kleine incidentjes in negentig minuten voetbal."

"Het was mijn intentie om de jongens wakker te schudden, de toon te zetten en mentaliteit te brengen," vertelt De Jong over zijn handelen. "En dat is ook gelukt, want in de tweede helft weten we met drie doelpunten wél het verschil te maken."

"Achteraf kunnen we stellen dat we bewust of onbewust veel te slap aan de wedstrijd zijn begonnen. En als je niet bij de les bent, krijg je het tegen elke tegenstander moeilijk. Natuurlijk zoek ik vaak het randje op. En soms ga ik daar wel eens overheen. Maar iedereen die mij kent, weet dat ik nog nooit iemand zwaar heb geblesseerd."