Badoer: "Media wilden me weg hebben"

Sally (Tessa)
Luca Badoer zegt dat negatieve persuitlatingen ervoor gezorgd hebben dat Ferrari een andere rijder als vervanger voor de gewonde Felipe Massa heeft gekozen. Italiaan Giancarlo Fisichella gaat het seizoen voor de rode renstal afmaken.

Badoer kwam als testcoureur in de wagen te zitten nadat Michael Schumacher bekend maakte dat hij vanwege nekproblemen niet meer het stoeltje van Massa over kon nemen. Massa raakte gewond door een rondvliegende veer die van de Brawn GP-wagen van Rubens Barrichello afkwam in de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije.

Badoer zette uiterst slechte resultaten neer in de twee races die hij reed, de GP van Europa en in België. De 38-jarige Italiaan finishte beide keren helemaal achteraan. Dat had een storm van kritiek van de media tot gevolg, en Badoer denkt dat Ferrari hem nog en kans had willen geven als al die negatieve berichtgeving er niet geweest was.

"zij die schrijven snappen niet hoeveel schade ze kunnen veroorzaken", werd opgetekend uit de mond van Badoer door Gazzetta Sportiva. "De media speelden een fundamentele rol in de beslissing om mij te vervangen." De voormalig testcoureur is ervan overtuigd dat zijn prestaties zouden verbeteren als hij meer tijd had gekregen en dat hij nog altijd trots is op zijn tijd als coureur voor de Italiaanse renstal. "Ik heb mijn droom gerealiseerd en ik kan altijd vertellen aan mijn kinderen dat ik twee races heb gereden voor Ferrari. Maranello had vertrouwen in me. Ik heb slechts van één ding spijt: vanaf de derde Grand Prix zou ik beter gepresteerd hebben."

"Er was geen overeenkomst over hoeveel races ik zou doen. Ik dacht dat ik de tijd zou krijgen om te verbeteren. En die regels die een reserverijder verbieden om te testen maken een slachtoffer van hem - dat kan alleen in de Formule 1." Badoer gaf toe dat Fisichella, die naar Ferrari kwam direct nadat hij tweede werd in een Force India in Spa-Franchorchamps, waarschijnlijk veel beter zou rijden dan hijzelf. "Giancarlo is een snelle coureur", zei Badoer, "ik ben blij voor hem en hij heeft zijn droom bereikt om voor Ferrari te rijden. Hij zal het beter doen dan ik omdat hij al jaren in de F1 rijdt en hij kent de wagens van 2009 goed."

Badoer voorziet nog wel een klein obstakel voor Fisichella: "Hij zal moeten leren om KERS te gebruiken, maar dat is maar een klein dingetje. Hij zal weldra voor resultaten kunnen gaan, anders zou het vervangen van mij zinloos zijn geweest." Ferrari heeft ook bekend gemaakt dat Fisichella de reserverijder zal zijn in 2010, maar Badoer verwacht dat er ook voor hem een plekje is om voor Ferrari te testen. "Mijn intentie is te blijven. Ik ben klaar met racen maar mijn relatie met Ferrari blijft bestaan."