Schurter wereldkampioen mountainbike

Frank (franklop)
Nino Schurter heeft in Canberra (Australië) de wereldtitel gepakt bij het mountainbiken. De Zwitser was de sterkste in een ‘sprint a deux’ met topfavorier Julien Absalon. Het brons ging naar een landgenoot van Schurter, Florian Vogel.

De titelstrijd ging tussen vier rijders. Naast de podiumklanten was de Spanjaard José Antonio Hermida ook in de race om de medailles. Absalon wilde echter alleen wegrijden en ging dan ook voluit over het parcours. Vogel en Hermida kreeg hij wel gelost, maar de 23-jarige Schurter bleef aan het wiel hangen. In de sprint was Schurter de sterkste en pakte zo zijn eerste wereldtitel bij de elite. Eerder was hij al wel wereldkampioen bij de junioren (2004 en bij de beloften (2006 en 2008). De Nederlanders speelden geen rol van betekenis in Australië. Beste Nederlander werd Jelmer Pietersma op de 26e plaats, vlak voor Rudi van Houts, die 30e werd.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel naar de Russische Irina Kalentieva, voor Lene Byberg (Noorwegen) en de Amerikaanse Willow Koerber. Beste Nederlandse was Laura Turpijn op plaats 22.