[Vuelta] Henderson wint sprint in Venlo

Peterselieman
Greg Henderson heeft de derde etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Nieuw-Zeelander was de snelste in de sprint in de etappe van Zutphen naar Venlo. Achter de Columbia-renner werd Borut Bozic tweede, voor Oscár Freire.

De etappe over 184 kilometer werd kleur gegeven door een kopgroep van drie man. Uit het vertrek demareerden Lars Boom (Rabobank), Johnny Hoogerland (Vacasoleil) en Jesús Rosendo (Andalucía). Zij kregen een voorsprong van bijna tien minuten, maar ze werden op ruime afstand van de finish toch weer ingelopen. Rosendo was op vijftien kilometer van de meet de laatste die gegrepen werd.

Het hele peloton maakte haar op voor de massasprint die ook kwam. Op dertien kilometer van de streep was er nog wel een valpartij waarbij Chris Horner en Tyler Farrar betrokken waren, maar zij konden weer aansluiten. In de laatste kilometer zat nog een chicane in de weg waar Vacansoleil handig gebruik van maakte. Zijn wisten zo drie man op kop te krijgen, waaronder Bozic. Hij sprintte goed, maar Henderson wist hem in de laatste vijftig meter toch nog te passeren. Achter dit duo volgden Freire, André Greipel en William Bonnet. Beste Nederlander was Tom Leezer op plaats twintig.

Fabian Cancellara blijft aan de leiding in het klassement. De Zwitser uit de Saxobank-formatie verwachtte onder meer aanvallen van Tom Boonen, maar deze bleven uit. Cancellara heeft nu een voorsprong van zes seconden op Henderson en acht seconden op de winnaar van gisteren Gerard Ciolek. Jens Mouris staat op veertien seconden nog altijd zesde. Twee seconden daar achter staat Boom op plaats zeven.

Uitslag Vuelta etappe 3

Pos.RennerNat.TeamTijd
1Greg HendersonNZLColumbia4:41.01
2Borut BozicSLOVacansoleilz.t.
3Oscár FreireSPARabobankz.t.
4André GreipelDUIColumbiaz.t.
5William BonnetFRABouygues Telecomz.t.
6Tom BoonenBELQuickstepz.t.
7Roger HammondGBRCervéloz.t.
8Wouter WeylandtBELQuickstepz.t.
9Stuart O'GradyAUSSaxo Bankz.t.
10Jürgen RoelandtsBELSilence Lottoz.t.
20Tom LeezerNEDRabobankz.t.

Klassement na etappe 3

Pos.RennerNat.TeamTijd
1 Fabian Cancellara ZWI Saxo Bank 4:48:32
2 Greg HendersonNZLColumbia+0.06
3 Gerald Ciolek DUI Milram +0.08
4 Tom Boonen BEL Quick-Step +0.09
5 Tyler Farrar VS Garmin +0.12
6 Jens MourisNED Vacansoleil +0.14
7 Lars BoomNED Rabobank+0.16
8 Daniele Bennati ITA Liquigas z.t.
9 Roman Kreuziger TSJ Liquigas +0.17
10 David García SPA Xacobeo +0.18