WK Roeien 2014 naar Amsterdam

Frank (franklop)
Het Wereldkampioenschap Roeien zal in 2014 plaatsvinden op de Bosbaan in Amsterdam. Het congres van de Internationale Roeifederatie (FISA) bekrachtigde in Poznan de voordracht van Amsterdam door de FISA Council.

De FISA Council en het FISA congres waren zeer te spreken over het bid dat de Koninklijke Nederlandsche Roeibond samen met de gemeente Amsterdam een aantal maanden geleden had ingediend. Sterke punten waren onder meer de krachtige organisatie, de uitstekende ervaringen met het Amsterdamse WK onder 23 jaar en de sterke steun van het ministerie van VWS, NOC*NSF en Topsport Amsterdam.

Carolien Gehrels, Wethouder Sport van de gemeente Amsterdam: ”Dit WK is een lang gekoesterde wens. Daarom is de Bosbaan in 2002 verbreed. Die verbreding was nodig om aan de normen te voldoen, die de FISA stelt aan WK-wedstrijdbanen. De gemeente Amsterdam en de roeibond hebben hard gewerkt om de WK naar de Bosbaan te halen. Dat gaat nu in 2014 gebeuren, mooi nieuws, zeker in het licht van het Olympisch Plan 2028.”

Maurice Leeser, directeur KNRB: ”Fantastisch dat Nederland, voor het eerst weer sinds 1977, gastland mag zijn voor het WK Roeien. Roeien is één van de meest succesvolle olympische sporten in Nederland. Met dit WK bieden we onze coaches en roeiers een mondiaal podium om topprestaties te leveren in eigen land en de mogelijkheid aan de vele Nederlandse supporters om dichtbij te kunnen genieten van deze topsport.”

Kornelis Dijkman, directeur Topsport Amsterdam: ”Het is goed voor de stad en de Amsterdamse en Nederlandse roeisport dat het WK in 2014 naar de Bosbaan komt. Iedereen kent de Olympische aspiraties van Amsterdam. Daarbij is het noodzakelijk om dit soort evenementen als WK roeien te organiseren. Dit evenement sluit goed aan op het ‘track record topsportevenementen’ in het kader van het Olympisch Plan 2028.”

Op de Bosbaan in Amsterdam zal in 2011 ook het WK Roeien onder 23 jaar plaatsvinden.