Van den Heuvel: "Het gaat altijd om de balans"

Sally (Tessa)
Bondscoach van de Oranje-mannen Michel van den Heuvel werd bestookt met vragen na afloop van de gewonnen strijd om het EK-brons tegen Spanje. Een paar vragen op een rij.

Wat is je conclusie na dit toernooi?
"Dat we als groep stappen hebben gezet. Natuurlijk hadden we graag de finale willen spelen. Maar dat is helaas niet gelukt. De reactie van de groep vind ik erg krachtig. Je zag dat we in de openingsfase nog wat moeite hadden. Maar we hebben kunnen zien dat de jongens allemaal fantastisch kunnen hockeyen. Daar komt bij dat Robbert Kemperman zich heeft gepresenteerd en dat Roderick Weusthof de strijd met zichzelf is aangegaan. Uiteindelijk stond hij er. Dat zijn belangrijke stappen voor mijn team."

Voelt het winnen van brons als een troostprijs?
"Ik vind dat we geknokt hebben voor een bronzen medaille en die prijs hebben we gewonnen. Dat is gewoon een mooie prijs. Daar ben ik trots op."

Heb je ergens fouten gemaakt?
"Ik geloof heilig in mijn aanpak maar ik denk ook dat iedereen fouten maakt. Dus ik ook. Dat neem je weer mee naar het volgende project. Je moet altijd met een groep door een proces heen. Gevoel krijgen met elkaar. Dat is een ontwikkelingsproject. Dan maak je weleens verkeerde keuzes. Zo heb ik tegen Engeland mijn ploeg lang laten staan na die 1-1. Daardoor is waarschijnlijk de energie uit mijn team getrokken. Terwijl ik juist de keuze had gemaakt om de ploeg in de flow te laten."

Overweeg je na Robbert Kemperman meer jongens van Jong Oranje bij je selectie te halen?
"Het liefst zou ik er een aantal tegelijk in het diepe gooien. Maar dat werkt nu eenmaal niet. Je moet altijd een balans vinden tussen ervaring en nieuwe inbreng. Maar in de toekomst gaat het zeker gebeuren. Er is een enorme potentie in Nederland. Bij de spelers van Jong Oranje die meededen aan het WK in Singapore komen zo zes, zeven jongens in aanmerking om internationaal te kunnen doorbreken."

"Wel moeten we de groep van tussen 21 en 24 jaar intensiever begeleiden. Zodat de groep internationals groter wordt. Net zo goed dat de groep van tussen de 18 en 21 jaar meer hoofdklasse-ervaring op moeten doen. Dat wil niet zeggen dat ik tegen buitenlanders in de Nederlands competitie ben. De toppers maken de Rabo Hoofdklasse aantrekkelijk. Als er maar niet teveel komen. Dan komen de jonge spelers wel in de verdrukking."