[Vuelta] Ciolek wint massasprint

Sally (Tessa)
De eerste etappe van de Vuelta is gewonnen door Gerald Ciolek van Milram. De Duitser bleef in een lange sprint Italiaan Fabio Sabatini (Liquigas) voor, de Brit Roger Hammond (Cervélo) werd derde in de massasprint.

De etappe ging vandaag van Assen naar Emmen over 203,7 kilometer. Het regende bij de start, en al snel sprong een gropeje van vijf renners weg, waaronder de Nederlanders Tom Leezer en Lieuwe Westra. De eerste tussensprint lag vlak voor de eerste 'col', het was niet echt een klim maar toch telt de heuvel die vernoemd is naar de vorig jaar overleden commissaris van de koningin Relus Ter Beek voor het bergklassement. Leezer was de eerste die de rode trui aan mocht trekken. Op de col van de vierde categorie waren nog geen punten te verdienen.

De voorsprong van de kopgroep liep uit naar bijna zes minuten en veertig seconden terwijl Team Saxo Bank van de goudentruidrager Fabian Cancellara voorop ging trekken. Onderweg door Assen was er de tweede valpartij van de dag, waarbij José Luis Rubiera en David de la Fuente betrokken waren door samen naar de grond te gaan. De twee konden weer opstaan en verdergaan. De kopgroep liep uit naar zeven minuten, maar Garmin-Slipstream ging Team Saxo Bank helpen en de voorsprong nam gestaag af.

De Belgische sprintersploeg Quick-Step was ook vooraan te vinden een de voorsprong van de vluchters slonk tot drie minuten. Toen de zon inmiddels was doorgebroken viel Manuel Ortega voor de tweede keer vandaag. De onfortuinlijke moest voor een tweede proberen terug te komen in het peloton, dat inmiddels de sokken erin had gezet. Een strook kasseien hield het peloton scherp en even later zijn vier van de vijf koplopers teruggepakt door het peloton. Alleen Westra van Vacansoleil reed nog voorop, en met 57 seconden voorsprong was de Fries even virtueel leider. Maar niet veel later werd ook hij opgeslokt door de overige renners.

Vooraan was de stoet inmiddels aangekomen op de brede weg voor de finish, en er waren twee treintjes die de sprint aantrokken. Team Columbia nam de leiding overgenomen en trok een trein voor hun sprinter André Greipel. Dat die sprint te vroeg aangegaan was, net als de sprint van de Belg Tom Boonen, bleek achteraf toen de jonge Ciolek met een kleine voorsprong over de meet kwam.

De twee tussensprints werden gewonnen door David García van de Xacobeo-ploeg en in het bergklassement staan nu Boonen en de Amerikaan Tyler Farrar bovenaan met 28 punten.


Uitslag tweede etappe

Pos.RennerNat.TeamTijd
1 Gerald Ciolek DUI Milram 4:43:12
2 Fabio Sabatini ITA Liquigas z.t.
3 Roger Hammond GBR Cervélo z.t.
4 André Greipel DUI Columbia z.t.
5 Tyler Farrar VS Garmin z.t.
6 Leonardo Duque COL Cofidis z.t.
7 Jürgen Roelandts BEL Silence - Lotto z.t.
8 Tom Boonen BEL Quick-Step z.t.
9 Davide Viganò ITA Fuji z.t.
10 Sébastien Chavanel FRA Française des Jeux z.t.
11 Óscar Freire SPA Rabobank z.t.
41Matheus PronkNEDVacansoleilz.t.


Algemeen klassement

Pos.RennerNat.TeamTijd
1 Fabian Cancellara ZWI Saxo Bank 4:48:32
2 Gerald Ciolek DUI Milram +0.08
3 Tom Boonen BEL Quick-Step +0.09
4 Tyler Farrar VS Garmin +0.12
5 Jens MourisNED Vacansoleil +0.14
6 Daniele Bennati ITA Liquigas +0.16
7 Roman Kreuziger TSJ Liquigas +0.17
8 David García SPA Xacobeo +0.18
9 Ivan Basso ITA Liquigas +0.18
10 Alejandro Valverde SPA Caisse d'Epargne +0.18