Chavanel wint Eneco-proloog krap aan

Sally (Tessa)
Sylvain Chavanel (Quick-Step) heeft vandaag in de Eneco Tour de proloog gewonnen. De Fransman reed met 4:55 de snelste tijd van vandaag. Met slechts één seconde verschil werd Tyler Farrar (Garmin) tweede en ook Tom Boonen (Quick-Step) kwam met diezelfde achterstand over de streep.

"Ik was al vroeg vertrokken in deze proloog, zodat het lang bang afwachten was. Best wel stresserend, zo al die tijden zien binnenkomen. De marges in een korte tijdrit zijn altijd klein en het duurde lang voordat ik eindelijk de bevestiging kreeg dat ik had gewonnen", aldus Chavanel. "De Eneco Tour is een doel op zich na de Tour de France. Ik wil hier winnen. Daarom ben ik ook volop blijven koersen."

Rabobank-renner Joost Posthuma was de beste Nederlander, hij werd vijfde op 2 seconden achterstand. Maarten Tjallingii, ook Rabo-renner, had 5 seconden meer dan de winnaar nodig voor het parkoers van 4,4 kilometer in Rotterdam, goed voor een negende tijd. Michiel Elijzen van Silence-Lotto kwam op 6 seconden binnen en dat was goed voor de twaalfde plaats. Maar liefst zeven Nederlanders zaten bij de eerste twintig.

Morgen staat de eerste rit op het programma, in België wordt er gekoerst over 185,4 kilometer van Aalter naar Ardooie.


Uitslag proloog

Pos.RennerTeamTijd
1 Sylvain Chavanel Quick Step 04'55
2 Tyler Farrar Garmin - Slipstream +1
3 Tom Boonen Quick Step +1
4 Bradley Wiggins Garmin - Slipstream +2
5 Joost Posthuma Rabobank +2
6 Vincenzo Nibali Liquigas +4
7 Juan Antonio Flecha Giannoni Rabobank +4
8 Edvald Boasson Hagen Team Columbia - High Road +5
9 Maarten Tjallingii Rabobank +5
10 Nikolas Maes Topsport Vlaanderen - Mercator +5