Ajax en Haarlem intensiveren samenwerking

Michel (methodmich)
In navolging van Feyenoord, AZ en SC Heerenveen heeft ook Ajax een club gevonden in de Jupiler League, waarmee het een samenwerkingsverband kon sluiten. De keuze is gevallen op Haarlem, waarmee de club al samenwerkte. De nieuwe constructie gaat echter flink verder dan de bestaande.

Het samenwerkingsverband kent vier kernpunten. Zo zal Ajax jaarlijks minimaal één en maximaal vier spelers naar het eerste elftal van Haarlem sturen. Voorts krijgen de Amsterdammers zeggenschap over het transferbeleid, de aanstelling van trainers en over de speelwijze in de jeugdopleiding bij Haarlem en zal men één of twee personen zitting laten nemen in de Raad van Commissarissen van de club uit de Jupiler League.

Ajax zal Haarlem ook financieel gaan ondersteunen. Spelers die via een tussenstap bij Haarlem bij een andere club belanden, leveren Haarlem een deel van de transfersom op. Bovendien gaan de clubs samen aan de slag met de jeugdscouting.

Sinds 2001 stalde Ajax al regelmatig jonge spelers in Haarlem, maar dit waren meestal niet de grootste talenten. In acht jaar tijd ging het om twintig spelers, een gemiddelde dat beide clubs flink willen opschroeven. Namens Ajax zal Cock Jol zich met het samenwerkingsverband gaan bemoeien, namens Haarlem hoofdtrainer Jan Zoutman. De clubs zullen de contracten ondertekenen, zodra de KNVB daar toestemming voor heeft gegeven.