Marijne: "Jong Oranje haalt halve finale"

Sally (Tessa)
De Jong Oranje-dames spelen vandaag op het WK hockey onder 21 jaar de eerste wedstrijd in de medailleronde tegen Argentinië. Een tegenstander om rekening mee te houden, vindt bondscoach Sjoerd Marijne. Maar zorgen maakt de Brabander zich niet.

"Ik weet wat we kunnen", aldus Marijne. Is de coach tevreden over de eerste drie wedstrijden? "Ja. We begonnen niet goed, maar dat is achteraf helemaal niet zo erg. We hebben veel van die eerste wedstrijd geleerd. Soms komt er verbetering voort uit een nederlaag en dat is bij ons nu het geval. Ik denk zelfs dat we van China hadden verloren als we Nieuw Zeeland wél hadden verslagen.

Zaterdag de wedstrijd tegen Argentinië, wat vindt Marijne van die ploeg? "Het is een sterke ploeg. Ze hebben vooral een goed middenveld. Maar geen goede hoofdcorner. Wij zijn voor niemand bang."

Gelukkig maar, want Marijne zit wel in de poule des doods, met Zuid-Afrika, Argentinië, Korea en de VS. Ook de oude pouleploegen China en Nieuw-Zeeland zitten in Poule F, maar daar speelt Nederland niet meer tegen. "We hebben een erg sterke groep ja. Sterker dan de andere medaillepoule, denk ik. Bij ons kan iedereen van iedereen winnen", aldus Marijne.

Als iedereen van iedereen kan winnen, hoeft een nederlaag tegen Argentinië nog niet fataal te zijn. "Met een nederlaag houden wij helemaal geen rekening. Als we zo gaan denken, dan hebben we de wedstrijd al verloren. Ik weet wat we kunnen, en dat is een heleboel."

Durft de bondscoach al te voorspellen welke twee ploegen uit de poule naar de halve finale gaan? "Ja, dat durf ik wel. Nederland gaat naar de halve finale. Samen met China, denk ik. Maar Argentinië heb ik ook hoog zitten en Nieuw Zeeland is de ploeg kan verrassen."

Marijne noemt Duitsland niet, terwijl die met drie punten voorsprong op de rest beginnen. De Duitse ploeg heeft de maximale negen punten uit drie wedstrijden gehaald. "Dat Duitsland nu een voorsprong heeft komt omdat ze een makkelijkere eerste poule hadden. In dit sterke veld zie ik ze niet doorgaan."