Volleybalsters nog altijd ongeslagen

Sjors (Sj0rSz)
De Nederlandse volleybaldames doen het uitstekend in de World Grand PRix. Vanmorgen won het team van coach Avital Selinger haar vijfde duel op rij. De Verenigde Staten, vice-Olympisch kampioen van vorig jaar, werd in vijf sets aan de kant gezet (12-25, 25-22, 25-16, 21-25 en 15-13).

Selinger startte de wedstrijd met aanvoerster Manon Flier, Kim en Chaïne Staelens, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Debby Stam en libero Janneke van Tienen.Oranje wist de Verenigde Staten vanaf het begin onder druk te zetten met goede services en gevarieerde aanvallen van met name Manon Flier, waardoor het in de eerste set al snel 8-5 voor Nederland stond. De opponent trok echter middels één goede servicebeurt een sprint naar 9-16.

Selinger bracht Alice Blom in voor Chaïne Staelens, maar Oranje slaagde er niet in terug in de set te komen. Bovendien maakte de Nederlandse ploeg te veel eigen fouten in deze fase en moest met lede ogen aanzien dat de openingsset met afgetekende cijfers naar Amerika ging: 12-25.

Dat de dames over een prima vechtmentaliteit beschikten, bewezen ze echter in de tweede doorgang. Na een goede start (8-4) werd Francien Huurman in het veld gebracht voor Visser en bij de tweede technische time-out stond Nederland op een riante voorsprong (16-11). Amerika vocht zich echter terug naar 21-19, maar Nederland hield het hoofd koel en sleept de tweede set binnen: 25-22.

Huurman bleef in de derde set staan, waarin Nederland bijzonder fel start ging en via 5-2, 8-3, 16-11 en 21-14 op overtuigende wijze een voorsprong in sets veroverde: 25-16.

In de vierde set ging het gelijk op tot 7-8, waarna Maret Grothues binnen de lijnen kwam voor Chaïne Staelens. Oranje bleef echter op achterstand staan (10-14, 12-16), maar maakte een knappe inhaalslag van 16-21 naar 20-22. Bij 21-24 stond echter het eerste setpunt voor Amerika op het scorebord, dat de nummer twee van de wereld gretig verzilverde: 21-25.

De beslissende set was bijzonder spannend. De teams waren goed aan elkaar gewaagd tot de helft van de set, waarna met name de uitstekende netacties van Stam het verschil maakten (10-8). Na een prachtige verdedigende actie van Maret Grothues stond er 12-9 op het scorebord en liep Oranje zelfverzekerd naar haar eerste wedstrijdpunt: 14-10. Uiteindelijk werd het vierde wedstrijdpunt verzilverd en was de vijfde zege op rij in de meest prestigieuze competitie voor landenteams een feit.

Na deze indrukwekkende zege staat Nederland nog altijd ongeslagen aan kop in poule D. Morgen speelt Oranje vanaf 07.30 uur Nederlandse tijd tegen de Dominicaanse Republiek, dat vanmiddag nog aantreedt tegen Duitsland.