100e winst voor basketbalcoach

Sally (Tessa)
Bondscoach Meindert van Veen van het Nederlands damesbasketballteam heeft vanavond voor een mijlpaal in het Nederlands basketball gezorgd. De zege in Leiden van het damesteam op Denemarken (77-45) betekende voor Van Veen zijn honderdste overwinning als bondscoach.

Het was de 184ste interland van het Nederlands team onder Van Veen. Meindert van Veen debuteerde als bondscoach in 1986. Op 8 augustus 1986 coachte hij in het Duitse Kronberg voor het eerst het Nederlands damesteam. Nederland won die wedstrijd met 64-58. Morgen speelt Nederland tijdens de Keytown Nations Basketball Cup in Leiden toevalligerwijs opnieuw tegen Duitsland.

Als bondscoach is Van Veen bezig aan zijn tweede periode. Tussen 1994 en 1999 werd hij opgevolgd door René van der Wielen. Momenteel zit Van Veen in zijn negentiende seizoen bij de Nederlandse Basketball Bond.

In april van dit jaar ontving Van Veen voor zijn inspanningen in het basketball een Koninklijke onderscheiding: hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Inmiddels heeft de coach met de dames van Den Helder veertien keer het landskampioenschap en zes keer de nationale beker gewonnen. Hij werd negen keer uitgeroepen tot Coach van het Jaar.