UEFA start experiment met twee extra officials

donroyco
De Nederlandse scheidsrechters Bas Nijhuis en Kevin Blom zullen dit seizoen in de Europa League te maken krijgen met een experiment, waarbij een vijfde en zesde official betrokken zullen zijn. Dit maakte scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg maandag in Zeist bekend.

De twee extra officials komen tegenover de assistent-scheidsrechters aan de zijlijn te staan. Het wordt hun taak om te constateren of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd en de arbiter te steunen bij kleine overtredingen. Nijhuis zal worden geassisteerd door Pol van Boekel en Ed Janssen, terwijl Blom hulp krijgt van Richard Liesveld en Raymond van Meenen.

"Veel is nog onduidelijk en onzeker", vertelde Uilenberg over het project. "Mogen de vijfde en zesde official meelopen met het spel? Krijgen ze een fluitje of een vlaggetje? Mogen ze het veld in? Ik denk dat ze vooral via het onderlinge communicatiesysteem hun inbreng zullen krijgen in de arbitrage. Maar op 28 augustus weten we meer. Dan geeft de UEFA uitleg over dit experiment in Nyon."

Eigenlijk zouden Uilenberg en de KNVB veel liever elektronische hulpmiddelen willen aanwenden om bij twijfelgevallen een beslissing te kunnen nemen. Vooralsnog willen de UEFA en de FIFA hier niet toe overgaan. "We krijgen nergens toestemming voor. Voorlopig moeten we het doen met de vijfde en zesde official", aldus de scheidsrechtersbaas.