Tomasson: "Resultaat telt"

Bas (skittelman)
De overwinning van het vernieuwde Feyenoord op NEC was niet afgetekend afgelopen zondag. Maar omdat de eerste wedstrijd van het seizoen drie punten opleverde, zal niemand in Rotterdam-Zuid ontevreden zijn. Het resultaat is in het begin van het seizoen immers het belangrijkste, vinden ook doelpuntenmakers Jon Dahl Tomasson en Leroy Fer.

Aan het eind van de wedstrijd met NEC kreeg elke bezoeker een DVD met het jaaroverzicht van Feyenoord in het seizoen 2008-2009. Het seizoen dat elke supporter in de Maasstad het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. In Rotterdam heeft men namelijk het vizier op de toekomst. De DVD van het seizoen 2009-2010 begint in ieder geval met een 2-0 zege op NEC. Een overwinning die vorig seizoen niet op de DVD te vinden is. NEC won vorig seizoen met 2-0 in de Kuip. Ook dit seizoen was NEC een lastige opponent, maar de punten bleven in Rotterdam. Tomasson trof al na tien minuten doel en Fer scoorde van elf-meter.

"Qua voetbal kon het allemaal nog veel beter, maar qua resultaat niet", zegt Tomasson. "We speelden veel te slordig en zakten na een kwartier, toen we op een 1-0 voorsprong gekomen waren, te ver terug. Eigenlijk vergaten we een beetje om zelf te voetballen. Pas na de 2-0 ging het weer beter."

"Misschien waren we iets te gretig", vult Leroy Fer zijn dertien jaar oudere teamgenoot aan. "Het was natuurlijk de eerste echte wedstrijd van het seizoen, iedereen wilde heel graag winnen. Daardoor verloren we soms het positiespel uit het oog. Er werd te veel balverlies geleden en we verzuimden soms rust in ons spel te leggen. In zulke wedstrijden moet je soms even je tijd pakken en de bal in de ploeg houden, maar dat kwam er niet van. Het leek wel of iedereen iets te graag wilde."

Voetballend was het dus niet al te goed, maar volgens Tomasson is dat geen ramp. "Rome is ook niet in één dag gebouwd", verklaart hij. "We moeten hard werken om als team beter te worden. In deze fase zijn de punten het belangrijkste. Het resultaat staat voorop, daarna de manier van voetballen. Deze punten hebben we in ieder geval al binnen."

"Ons doel is natuurlijk om verzorgd voetbal te spelen, daar trainen we ook op. Het kan allemaal nog veel beter, maar het gaat absoluut de goede kant op", vervolgt Fer, die tegen NEC vanaf elf meter het tweede doelpunt van de middag maakte.

Het eerste doelpunt, van Tomasson, was een cadeautje van NEC-verdediger Rens van Eijden. De Ossenaar kopte de bal te kort terug op zijn doelman Gabor Babos en de Deen profiteerde. "Ik houd wel van cadeautjes", lacht Tomasson. "Het veld was niet gesproeid, dus de bal bleef een beetje hangen. Daardoor kon ik er nog nét bij."