Volleybaldames poulewinnaar bij Grand Prix

donroyco
De volleybaldames speelden hun derde poulewedstrijd tegen Thailand. Nadat de dames de eerste set verloren, trokken ze toch de wedstrijd redelijk eenvoudig naar zich toe (25-27, 25-22, 25-17 en 25-20). Door deze overwinning is Nederland poulewinnaar van poule B.

Bondscoach Avital Selinger stuurde Kim Staelens (spelverdeelster), Manon Flier (diagonaal), Chaïne Staelens en Maret Grothues (buitenaanval), Francien Huurman en Caroline Wensink (midden) en Janneke van Tienen (libero) het veld in. Het team startte de eerste set rommelig waardoor het met 8-11 achter kwam. Op de service van Flier kon Nederland terugkomen en een voorsprong nemen (13-12). Toch ging deze eerste set naar de Aziatische dames (25-27).

In de tweede set stonden dezelfde speelsters voor Nederland in het veld. Door de grote servicedruk van Thailand had Oranje veel problemen. Om te proberen het tij te keren wisselde Selinger Grothues en bracht Debby Stam voor haar in het veld. Van een 5-8 achterstand kwam er vervolgens 8-8 op het scorebord te staan. Daarna ging de set tot en met 12-12 gelijk op. Via 16-15 en een kill block van Chaïne Staelens werd het 18-15. De set was met 25-22 voor Oranje.

Debby Stam bleef in de derde set in het veld staan. Nederland nam direct een voorsprong en kwam via een ace van Flier op 16-10. Via 19-14 liep het team vervolgens eenvoudig naar 25-17. In de volgende doorgang had Oranje Thailand duidelijk in de greep. Via 13-7 en 16-9 werd het 25-20. Manon Flier scoorde in deze wedstrijd negentien punten, Francien Huurman kwam tot vijftien punten en Chaïne Staelens was veertien keer succesvol.

Nederland vertrekt nu naar Chinees Taipei waar het op 7 augustus speelt tegen Duitsland, op 8 augustus tegen de Verenigde Staten en op 9 augustus tegen de Dominicaanse Republiek. Buitenaanvalster Maret Grothues gaat niet mee naar Chinees Taipei. Zij wordt vervangen door Anne Buijs. Ook middenaanvalster Ingrid Visser sluit bij de selectie aan. Na het weekend in Taipei volgt nog een derde toernooiweekend in Hong Kong. De vijf hoogst geklasseerde teams na drie weekenden plaatsen zich voor de Grand Prix Finale in Japan. Het gastland is hiervoor al geplaatst. Nederland staat na dit weekend derde in de overall ranking met Brazilië op plaats één en China op twee.