Nieuw Concorde-verdrag afgesloten

Jorn (existenz)
Afgelopen vrijdag is na maanden onderhandelen eindelijk een nieuwe Concorde-verdrag ondertekend. De FIA en de Formule 1-teams zijn het alsnog eens geworden over de voorwaarden in het verdrag waarmee ze zich binden aan de sport tot 2012.

De afgelopen maanden hadden de FIA en de teams veelvuldig ruzie met elkaar over de toekomst van de Formule 1. Deze ruzie is nu echter tot een einde gekomen met het tekenen van het verdrag. De teams verbinden zich voor minimaal drie jaar aan de Formule 1 en zullen hun uiterste best doen om de kosten flink omlaag te brengen. Het uiteindelijk doel is om de kosten op het niveau van begin jaren '90 te krijgen.

BMW-Sauber heeft als enige team het verdrag niet getekend. Het team maakte eerder deze week bekend uit de Formule 1 te zullen stappen na dit seizoen. Tot en met woensdag 5 augustus krijgt het team de tijd om het verdrag alsnog te tekenen. Als men dit doet, blijft de plek op de startopstelling gereserveerd voor het team, anders zal het ingenomen worden door één van de geïntereseerde nieuwe teams. Het team zou echter door het ondertekenen ook een flinke boete kunnen krijgen als men toch volgend jaar niet mee doet en men geen koper voor het team vindt.

De World Motor Sport Council heeft daarnaast nog enkele kleine veranderingen doorgevoerd in de reglementen voor 2010. Deze wijzigingen zullen komende week bekend gemaakt worden door de FIA.